Properent Kisokos

Itt hasznos tudásra tehetsz szert a lakásbérléssel, a lakásbérleti/házbérleti szerződésekkel és az ezeket körülvevő jogi környezettel kapcsolatban.

Vissza a cikkekhez

Óvadék (kaució)

A kaució egy biztosíték, amit a bérlő fizet, amikor egy lakást bérel.

A kaució azt a célt szolgálja, hogy a bérbeadó rendelkezésére álljon valamilyen anyagi fedezet a bérleti szerződésből származó kötelezettségek biztosítására.

Az összeg általában megegyezik egy-két havi bérleti díjjal. A kauciót a bérlőnek kell fizetnie, és leggyakrabban a bérbeadó őrzi. Amikor a bérleti időszak véget ér, ha a bérlő teljesítette a szerződésben foglalt kötelezettségeit, akkor a kaució visszajár. Megállapodás kérdése, hogy a kaució összege lelakható vagy sem.

Ha a bérlő megszegte a szerződést, a bérbeadó jogosult a kaució egy részét vagy az egészét a bérleti jogviszonyból származó követeléseinek kielégítésére fordítani. Ilyen például a bérleti díj hátralék és a károkozás.

A Properenten szerződés készítésekor lehetőség van a kauciót belefoglalni a szerződésbe és meghatározni annak mértékét, megfizetésének módját és egyéb jellemzőket.

További információ található a Gyakori Kérdések oldalon.

Vissza a cikkekhez